Viktigt med säker el utomhus

Utomhus, där är det ofta en miljö som kan vara fuktig och det gäller att tänka till när det handlar om att ha el av något slag ute. Det oavsett om det handlar om lampor, vägguttag, elinstallationer, sladdar eller verktyg. Ska du göra en installation med el, så är det viktigt att du anlitar en elektriker i Falun som hjälper dig med det! Både ute och inne!

Om du har uttag ute, så ska dessa alltid vara skyddsjordade. För nya uttag gäller dessutom krav på jordfelsbrytare. Gamla uttag kan du komplettera med portabla jordfelsbrytare.

Kolla noga att din produkt kan vara utomhus

Om du har en elprodukt du ska använda ute, då är det ett måste att kolla att det går bra att göra det. Den måste ha rätt IP klass. Detta brukar stå i bruksanvisningen. Detta gäller även lampor, att de måste ha rätt IP klass. 

Eluttag och elapparater som får användas ute eller i fuktiga miljöer är märkta med beteckningarna:

  • IPXI = Droppskyddat
  • IPX3 = Strilsäkert
  • IPX4 = Sköljtätt

Bra tips och råd

Fasta nyinstallationer, de ska göras av en behörig elektriker, oavsett om det är ute eller inne. Ska du installera belysning  utomhus i fuktig miljö ställs höga krav på materiel och installation, så även här är det bra att låta en elektriker ta hand om det. Anslut bara elprodukten för utomhusbruk under den tid du använder den och ta in den när du inte gör det. 

15 Jul 2022