Kul fakta om inredningsdesign

Inredning: det är något vi alla ägnar oss åt vid ett eller annat tillfälle, även om vi inte väljer en karriärväg inom ett sådant område. Med hjälp av olika tekniker inom inredning kan vi skapa utrymmet för våra drömmar oavsett om vi föredrar ett utrymme som är mer modernt eller mer traditionellt. Inredning handlar dock inte alltid om hur inredningen i vårt hem ser ut utan också om hur det får oss att må och hur funktionellt det är.

Oavsett vilken roll inredning spelar i ditt liv för närvarande är det intressant att fundera över vad inredning var. Det är också spännande att lära sig hur design har utvecklats och förändrats under åren. Ändå kan de flesta av oss bara grunderna för inredningsdesign när det gäller att välja komplementfärger, hitta möbler som ser bra ut med varandra och använda olika element för att skapa en viss stämning eller stil i vårt hem.

Med följande inredningstips får du en uppsjö av nya fakta som du kanske aldrig har känt till tidigare:

1 - Inredningen är mycket äldre än vi tror

Vi pratar om inredning som om det är något nytt eller nyligen etablerat. Vissa av oss kan anta att inredning inte riktigt kom till förrän åtminstone den viktorianska eran. Men sanningen är att den kan ha funnits i den förhistoriska eran. Vissa kanske anser att ritningar på grottväggar inte bara är kommunikationsformer utan också sätt att dekorera ett utrymme.

Om du inte överväger grottritningar som inredning, kanske du när du hör vad andra kulturer gjorde. Äldre stamkulturer skulle dekorera sina lerhyddor med djurskinn och trädgrenar, och de gamla egyptierna dekorerade sina hem med målade vaser, skulpturer och djurhudar.

2 - Aktuella inredningstrender i ett land kan vara helt annorlunda i ett annat land

Även om tack vare teknologi och transportmetoder är länder runt om i världen väsentligen mer integrerade än någonsin tidigare, finns det fortfarande stora skillnader mellan varje land. Inredningstrender är en av dessa saker. När allt kommer omkring beror inredning till stor del på den primära kulturen, sederna eller övertygelserna i ett land och vilka föremål eller material deras land har tillgängligt.

Till exempel i Australien omfattar inredningen 2019 minimalism, djärva och vågade tapeter och pastellfärger. Samtidigt i Amerika är minimalism ute medan maximalism är inne, blommiga tapeter och lynniga nyanser är inne.

3 - Amerikanska skådespelerskan Elsie De Wolfe (1865 – 1950) är krediterad för att ha hjälpt till att göra inredning till ett yrke

Förutom att vara en underbar skådespelerska, var Elsie de Wolfe förmodligen också den första professionella inredningsarkitekten någonsin och författaren till hennes bok, The House in Good Taste. De Wolfe finns kanske inte längre, men hennes inredningsstil lever vidare. På hennes tid övervägde de Wolfes inredningsförmåga att vara uppfriskande men ändå enkel.

"Jag tror på massor av optimism och vit färg, bekväma stolar med lampor bredvid sig, öppna eldar på härden och blommor var de än "hör hemma", speglar och solsken i alla rum", skrev de Wolfe. Även om hennes stil inte längre är aktuell idag, är hennes förmåga att göra en mörk plats ljusare och göra ett hem mer lämpligt och bekvämt att bo i väldigt mycket fortfarande inspirerande.

4 - Att ha gott om fönster i din inredning kan lindra smärta

Många av oss är medvetna om att inredning spelar en stor roll för hur vi tänker och känner. En del av oss är medvetna om att vissa färger i en inredning är mer avslappnande än andra färger som istället kan ge oss energi. Många förstår också att mängden belysning som kommer in i vårt hem också kan förändra vårt humör. Men visste du att att ha fönster i din inredning kanske kan lindra akut eller till och med kronisk smärta? Det är sant!

Flera studier utförda på olika sjukhus visade att när patienter placerades i rum med fönster med vacker utsikt över landskapet, behövde de inte smärtstillande medicin. En stor anledning till detta är det faktum att växter och färgen grön är väldigt avslappnande psykologiskt. När hjärnan är avslappnad tenderar kroppen att följa med. Men när någon är mycket orolig eller stressad är det mer sannolikt att de upplever smärta (t.ex. huvudvärk, muskelvärk, bröstsmärtor), även utan medicinsk orsak.

5 - Naturgjorda kontra konstgjorda möbler och inredning håller längre

Mer än någonsin tidigare vänder vi oss till naturliga material att använda i vår inredning som bambu, kork, hampa, bomull, sten och lera. På samma sätt vänder sig många av oss från konstgjorda material som plast, laminat och konstläder. Det finns en bra anledning att välja naturliga material framför de som är tillverkade: eftersom de håller längre!

Det är vettigt varför många naturliga material håller längre eftersom de vanligtvis är väderbeständiga, och i naturen är fibrer av material naturligt sammanflätade snarare än kraftigt sammansmälta i en fabrik. Dessutom är naturmaterial också väldigt trendiga inom inredning just nu, och för att inte tala om, är miljövänliga, vilket gör dem utmärkta att välja i både möbler och inredning.

6 - Den genomsnittliga livslängden för din soffa tar emot 782 sittande och 1 663 spill

Att veta hur många personer som kommer att sitta på din soffa och hur många spill din soffa kan uppleva under sin livstid är helt enkelt häpnadsväckande. För vissa människor kan det till och med vara lite störande. Men soffor är avsedda för sittande, och vi vet alla att olyckor händer med mat, dryck och andra produkter. Sånt är livet.

Efter att ha lärt sig de två sistnämnda statistiken är det viktigare än någonsin att välja en soffa som inte bara är bekväm och kommer att se lämplig ut i din inredning utan också är hållbar, hållbar och lätt att rengöra. Välj en soffa som kan gå igenom lite slitage under åren om du har en stor familj, och överväg olika material som läder, speciellt om du har barn eller planerar att äta i soffan. Oavsett vilket kommer det att sitta folk i din soffa ofta, och det kommer att bli spill och stök!

7 - Avokadobadrummen var otroligt trendiga på 1970-talet

Trender kommer och går, och det visar oss verkligen när vi ser tillbaka på de gamla inredningsmodenaerna. Faktum är att ett drömbadrum på 70-talet skulle ha en avokadofärgad toalett, handfat, badkar, golv och/eller kakel. Idag skulle vi skrika "Yuck!" och välja en större badrumsrenovering. Vårt idealiska badrum idag består trots allt vanligtvis av massor av vitt med neutrala accenter och kanske en antydan till en modern färg som körsbärsrött eller kricka.

5 Apr 2023