Tips och råd för dig som ska flyttstäda

Är du på gång att flytta? Då kan det vara skönt att ta del av tips inför flyttstädningen. Den sortens städning ska alltid göras i samband med en flytt och det gäller att vara noggrann. Det tar även en hel del tid i anspråk, så det är viktigt att du avsätter kanske en dag eller en hel helg, beroende på hur stor bostaden är.

Planera din flyttstädning

Du bör planera din städning på ett bra sätt. Börja med att tömma hela bostaden från saker, kartonger med mera. Se till att ha flyttat helt enkelt. Det är lättare att städa en tom bostad. Se bara till att ha kvar alla städprylar. Du behöver ha saker som trasor, mopp, skurhink, dammsugare, toalettborste och rengöringsmedel.

Det är smart att dela in städningen rum för rum så att säga. Planera in i vilken ordning du ska ta dem. När du är klar med ett av rummen så är det bara att stänga dörren till det. Sedan fortsätta med nästa. Du har då koll på var du har städat samt att det inte kommer in ny smuts med en stängd dörr. Se till att börja i de rum som ligger avsides och inte är passager till andra rum. Hall och annat ska alltså städas sist.

De rum du ska städa är kök, toalett/badrum, övriga rum och hall. Sedan ska du även städa biutrymmen om du har sådana. Det är då balkong, garage, förråd och liknande. 

Använd checklista

Eftersom att det är rätt många saker som ska göras i varje rum så kan det vara bra att ha en checklista som du kan bocka av. Det så att du inte missar att städa vissa saker. Du ska i stort sett städa från tak till golv och allt där emellan. Så missa inte lister, karmar, kontakter, bakom element, persienner med mera. Du ska även ta bort krokar, spikar, klistermärken med mera. 

Ett tips är just att städa uppifrån och ner. Börja med taket, skåp, väggar och avsluta med lister och golv. Bor du i hyresrätt se till så att saker som hör till lägenheten finns där de ska så som hatthylla till exempel. 

27 Jun 2020