Tapetsera eller måla?

När du ska göra om i ett rum, så kan du välja mellan att tapetsera om eller måla väggarna, eller måla tapeten. Du kan få hjälp med tapetsering Uppsala via Målerikompaniet. Men du kan så klart även göra det på egen hand. 

Oavsett om du väljer att tapetsera eller måla väggarna, så är det viktigt att göra ett bra förarbete. Ojämna väggar syns genom både tapet och färg. 

Släta väggar kan du gå över genom att spackla igen hål från skruvar och spikar. Sandpappra bort överblivet spackel. Är det tapet sedan innan, så kan du riva ner den, eller om du ska måla, spackla skarvarna.

Fördelar och nackdelar med tapetsering

Det finns både fördelar och nackdelar med tapetsering. Fördelarna är att du kan få vackra väggar med mönster, snabbt resultat, många olika tapeter att välja på samt att du slipper illaluktande lösningsmedel. När det gäller nackdelar så är det att det kan vara lite svårt om det är mönsteranpassning, lite svårt räkna ut tapetåtgång samt att skador på tapet kan vara svåra att laga.

Fördelar och nackdelar med målning

Bland fördelarna har ud att det ger snabbt resultat, även om du har torktider. Det är rätt billigt samt lätt att reparera eller bättra på med mer färg. Med nackdelarna kommer det att du måste ha en bra yta att måla på. Samt att det kan ge lite kal känsla om du väljer samma färg i hela rummet. 

Det du kan göra är att tapetsera en fondvägg och måla resterande tre.

17 Sep 2020