Renovering av kök i hyresrätt

Är det så att du hyr din bostad, men känner att det är dags att förnya köket? En hyresvärd brukar renovera med en viss tidsintervall och har det inte gått tillräckligt många år mellan senaste gången så kan det vara svårt att få igenom att det ska göras. Det finns regler för köksrenovering i hyreslägenheter. Brister ska de alltid fixa, men är det bara färg eller annat, så är det inte ett måste om det inte kanske gått 10-15 år. Men är det så att du vill ha en förändring av ditt kök, så finns det saker du kan få göra på egen hand. Dock måste du alltid kolla av med din hyresvärd att det är ok att du gör det. Sedan ska det göras på ett fackmannamässigt sätt så väl som det kan vara så att du ska återställa det när eller om du flyttar.

Vad kan du få göra?

Då du hyr din bostad, av en hyresvärd, så är det så att du inte kan göra exakt vad du vill på egen hand. Det som brukar gå bra att göra, efter dialog med hyresvärden är att måla om, tapetsera om, sätta upp nya köksluckor eller knoppar och så vidare. Det allra viktigaste är att du först frågar om lov innan du gör något med ditt kök eller andra rum i din hyresrätt. 

Förnya köket utan helrenovering

Det finns en massa sätt att få köket att kännas som nytt även utan att totalt renovera det. Det genom små medel. Inredning och köksmöbler är saker du själv bestämmer över, så kanske det är dags att köpa nytt matbord till köket och satsa på nya tavlor samt nya textilier. Det finns även kakeldekor att klistra upp, som enkelt kan tas bort den dagen du flyttar. För det är just det, du får inte göra saker om det inte går att återställa lägenheten till dess ursprungliga skick. Samt att om du gör större saker så måste det göras på fackmannamässigt sätt, alternativt att du tar in hantverkare som gör det åt dig, och betalar själv, om hyresvärden är ok med det. 

25 Jun 2020