Kan en poster vara konst?

Konst uppstår i betraktarens ögon finns det ett uttryck som säger och i 99% av fallen så stämmer det. Men det finns också konst som är så ovanlig att man istället får se till konstnärens syfte. En form av konst som alltid varit en del av ungdomskulturen är posters. En poster är en bild, ibland med text, som är tryckt på papper och ofta är den masstillverkad. Det finns också äldre posters som är handmålade men de är väldigt ovanliga. 

Mer accepterad i konstvärlden idag

Kanske är det just förgängligheten hos en poster som gör den till en attraktiv konstform även bland en mer vuxen publik idag. Eller så beror det på motivet. Vanliga motiv på posters för ungdomar är:

  • Från filmvärlden
  • Kändisar
  • Rockband
  • Djur
  • Animerade figurer

Listan kan säkerligen göras längre. Kikar vi istället in bland de poster som är riktade mot vuxna ser vi abstrakt konst, träd, djur och mycket mer. Det som skiljer mest är att det som porträtteras inte ser barnsligt ut. Det är som en tavla, fast i form av en poster. 

Ska man rama in en poster?

Det är faktiskt helt valfritt. Ungdomsrummets posters brukar fästas med klet, häftstift, tejp eller nålar medan vuxna hellre gör om dem till tavlor. Att rama in en poster är enkelt. Det enda som krävs är en billig ram från ett lågprisvaruhus, och eventuellt en passepartout om man vill få rena och snygga kanter på tavlan. På https://poster.se/ kan du få fler tips om hur du kan göra, och se olika motiv som passar olika rum och stilar. 

5 Jun 2021