Byta eller slipa golvet?

Alla som någon gång har renoverat ett hus har ställts inför frågan om hur man gör med golvet. Ska man byta ut det eller ska man slipa det? Jag har kollat lite på detta och tänkte ge lite tips och råd på hur du ska tänka, och också på hur du kan göra. 

Byte av golv

Om ditt golv är otroligt slitet eller har rötskador så är det svårt att rädda det. Eller om golvbrädorna är av låg kvalitet redan från början. Då är det bara att riva upp golvet och börja från början. Gör så här:

  1. Börja i en kant och lossa en bräda. Sedan blir det enkelt att bryta upp resten. Börjar du i mitten får du bara mängder med flis och skräp att ta hand om. 
  2. Ta bort gammal isolering och se till att rensa bort gamla bon från möss, döda smådjur och insekter. 
  3. Kontrollera fukthalten! Du kan ta hjälp av en fackman för detta. Det får inte finnas fukt under ditt nya golv, för då kommer det att ruttna. 
  4. Lägg i ny isolering och se till att bjälklaget är helt jämnt med hjälp av tunna masonitskivor som du skär till med kniv. 
  5. Lägg ditt nya golv. Om du vill ha det helt fritt från knarr så limmar du alla fogar och även under brädorna och skruvar sedan fast dem istället för att spika. 

Slipa golv

De allra flesta golv kan slipas för att få fram en ny och fräsch yta. Du kan anlita proffshjälp för detta om du vill. Pris för en dammfri golvslipning ligger på mellan cirka 200 kr - 500 kr per kvadratmeter beroende på vilken typ av golv du har. Parkett inklusive ytbehandling är dyrast. du kan självklart göra hela, eller delar av, jobbet själv för att få ner kostnaden men räkna med hårt jobb. Är du nybörjare på att slipa golv så kan jag rekommendera att du testar någonstans där det inte syns. I en garderob, eller ett förråd till exempel. Det är betydligt enklare att dölja misstagen då. Mitt bästa tips för golvslipning är att låta en expert slipa och sedan kan du själv fixa ytbehandling med olja eller vax. 

11 Feb 2021