Bygga pool

Funderar du på att bygga en egen pool i trädgården? Det kan vara bra att läsa en byggblogg eller två för att få inspiration. Är du tillräckligt händig så är det inga problem att bygga en pool på egen hand. Det finns många olika sorters pooler att välja mellan idag. De varierar i form, storlek, pris samt hur de byggs. Det finns en del saker som styr valet av pool. Bland annat är det din budget, men även vad det är för markförhållanden där den ska byggas samt regler och krav som kan finnas. Du bör fundera på om du vill ha en nergrävd poolanläggning, delvis nergrävd pool eller en ovanjordspool som byggs direkt på marken. Vad som ska finnas runt poolen är bra med att bestämma före. Du kan ha stenläggning, trall eller annat. 

Planera ditt poolbygge

Först måste du som sagt bestämma vad det är typ av pool du ska satsa på. Sedan fundera på formen. Det vanliga är att de kommer i en rektangulär form men det finns även vala pooler, runda pooler, åttkantiga pooler samt annat. Hur stor din pool är med något du ska bestämma. Ofta så styrs det av var du ska placera den. Har du gott om plats i trädgården så kan den vara stor, är det mindre plats, så är det en mindre pool du får satsa på. Tänk på att det inte bara är poolen i sig som tar plats, utan även det som är runt poolen, stenläggningen eller trallen eller vad du bestämmer att du vill ha. 

Att anläggga poolen

Om du ska gräva ner poolen, så behöver du först gräva ett hål. Det kan du göra själv med en minigrävare eller anlita företag som sysslar med markarbeten av olika slag. Du behöver en grund att ställa poolen på, till exempel en gjuten i betong. När du köper en pool så har den ofta ett ytskikt så väl som tätskikt, för väggar och för golv samt att den även kan bestå av en pool liner, som är en plastduk som ofta används i pooler.

Innan du börjar att bygga din pool kontrollera med kommunen om det behövs bygglov eller marklov för att få bygga den.

6 Dec 2020